Helena van Engelen: ‘Het maakt uit waar je wiegje staat…’

24/10/2020

“Als iemand in 2019 de voorspelling gedaan zou hebben, dat in het vroege voorjaar van 2020 de hele wereld bewegingloos en stil zou zijn, zou niemand dat geloofd hebben; we zouden er allemaal hard om gelachen hebben. Maar toch gebeurde het!”, schrijft onze 'founding mother' Helena van Engelen op het moment dat we in de tweede golf van het coronavirus zitten, “en we onze adem inhouden achter ons mondkapje. Het is een zware en moeilijke tijd. Toch mogen we ons gelukkig prijzen dat we in het ‘rijke Westen’ wonen, waar zorg, middelen en financiële steun voorhanden zijn. Zo niet, in vele arme landen, zoals in Perú.”

Honger, armoede, uitzichtloosheid

“Perú is een van de landen in Zuid-Amerika dat het meest geteisterd is. Het merendeel van de bevolking, zeer zeker in onze Andes, werkt als officieuze dagloner: één dag geen werk betekent dat er de volgende dag geen brood op de plank ligt. Honger, armoede, uitzichtloosheid, ziekte! Geen regering, die probeert de grote nood te lenigen, maar wel een hele strenge lockdown die door het leger gehandhaafd wordt. Geen medische zorg voor de bevolking, mensen sterven op straat. Besmetting gaat van huis tot huis doordat de hygiëne slecht is en mensen met velen in kleine slecht geventileerde ruimtes wonen. Onze kinderen en hun families lijden!”

Alles uit de kast halen

“Onze stichting, heeft vanaf het begin van de uitbraak onze Indianenfamilies bijgestaan met voedselmanden zodat ze kunnen overleven. Ons team in Perú doet er iedere dag alles aan om onze kinderen op afstand les te geven en hen in een gezond en educatief dagritme te houden, waarin ook de ouders betrokken worden. U zult verbaasd staan over de inventiviteit en de vindingrijkheid die uit de kast gehaald worden om het onderwijs de kwaliteit te geven waar onze kinderen recht op hebben. Zo maken onze kinderen samen met hun leraren voor andere kinderen een radioprogramma om andere kinderen een hart onder de riem te steken en voorlichting te geven over hygiëne. Onze mensen in Perú werken heel hard, hand in hand met onze ouders en onze kinderen, die dankbaar zijn naar ons en naar u.”

We moeten doorgaan

“Wij willen en moeten doorgaan om hen te steunen en de hand te reiken, zodat ze met onze hulp weer op kunnen staan en ondanks deze zware COVID-19 tijd een menswaardig bestaan hebben waarin ze kunnen leven, leren en groeien.
Moeder Aarde, pachamama, zoals wij in de Andes zeggen, heeft het moeilijk en met haar al haar vele kinderen, maar...... er is een levensgroot verschil waar je wiegje staat in deze grote wereld. Ons wiegje is nog vrij warm en schoon, ook al hebben wij het zwaar. Het wiegje van onze bergkinderen is een oude kapotte doos! 

Help hen, zeker in deze moeilijke tijd, naar een betere toekomst!

Wij hebben uw hulp en steun heel hard nodig!!!”

Helena van Engelen met onze niños del arco iris (2019)