Nieuws over Kuychi

Beleidsplan 2024

17/4/2024

In het beleidsplan 2024 legt het bestuur van Kuychi verantwoording af over het te voeren beleid. Het geeft zijn visie op het jaar 2024 en een vooruitblik tot 2026. Ondanks dat de stichting in Peru in toenemende mate fondsen werft, zorgen de invloeden van de pandemie er voorlopig nog voor dat de Nederlandse stichting de belangrijkste geldverstrekker van het project in Peru is. De financiële situatie laat dat ook toe, dankzij de jaarlijkse bijdragen van donateurs en sponsoren. Zo kunnen we blijven helpen.

Lees meer

School is begonnen

28/3/2024

Begin maart begon in Peru het nieuwe schooljaar weer. De kinderen keken ernaar uit om hun klasgenootjes weer te zien. Natuurlijk waren onze niños nieuwsgierig naar hun nieuwe meester of juf. De Peruaanse schoolvakantie is voor veel kinderen een tijd waarin ze niet vakantie vieren, maar thuis moeten meewerken op het land of op de boerderij. Lekker spelen is er niet altijd bij. En dan is het extra fijn om weer naar school te gaan. Komend schooljaar biedt Niños del Arco Iris onderwijs, gezondheidszorg en voeding aan 182 kinderen.

Lees meer

Mamita in Peru

28/3/2024

Een warme groet uit Urubamba, waar onze niños del arco irisMamita Helena verwelkomen met liedjes, dansjes, mooie tekeningen en zelfgeknutselde cadeautjes. Zo’n 200 kinderen die blij en gelukkig zijn, op weg vaneen kansloos bestaan naar een kansrijke toekomst. En dat dankzij de hulp vanonze donateurs en gulle gevers. Mil gracias!  

Lees meer

Feliz Navidad!

14/12/2023

“Dankzij jullie hebben we geleerd dat liefde onbegrensd is. Mil gracias!” Dat is prachtig gezegd door een van onze 170 regenboogkinderen, en heel waar want de stichting Kuychi is u dankbaar voor uw niet aflatende hulp.
Het schooljaar in de Heilige Vallei zit er op. Het begin van de kerstvakantie is in Peru ook meteen het begin van de grote vakantie. Tot medio februari zijn de regenboogkinderen thuis en daarna beginnen ze naar een nieuw schooljaar. Ze hebben er nu al zin in.

Voor nu: Feliz Navidad y un Feliz Año Nuevo!

 

 

Lees meer

Voorzitter: ‘Niets staat succes in de weg’

4/12/2023

Waar staan we nu? Regelmatig wordt die vraag aan Kuychi-voorzitter Hugo Nieuwenhuizen gesteld. “Ik beantwoord ‘m graag, want transparantie is van allergrootst belang.” Het bestuur in Nederland volgt de ontwikkelingen in Peru op de voet. In Peru heeft de coronacrisis nog veel harder toegeslagen dan in Europa, en zoals zo vaak worden de allerarmsten het meest getroffen. Gelukkig gaat het nu de goede kant op.

“Het is al langer de bedoeling om het project in Urubamba een duidelijker Peruaans karakter te geven, aldus Hugo Nieuwenhuizen. “Dat lukt langzaamaan ook. Het Peruaanse bestuur wordt steeds zelfstandiger, en uitgebreid. Helena blijft uiteraard lid van dat bestuur.”

Duw in de rug

“Ook inhoudelijk komen er goede berichten uit Peru. De nieuwe schooldirecteur is Leslie, iemand die al langer aan het project verbonden is. De algehele leiding is bij Alessandro in capabele en stabiele handen. Al deze positieve ontwikkelingen leiden tot een erg goede sfeer op het project. Tel daarbij op dat er ook hard wordt gewerkt aan het opzetten van een vervolgopleiding, om de kinderen ook tussen hun 12e en 16e jaar nog een stevige duw in de rug te geven, en je weet dat de vooruitzichten weer prima zijn. Voor het ontwerp en de bouw van die school zijn al sponsoren gevonden, dus niets staat aan een nieuw succesverhaal in de weg.”

Op eigen benen

“In Nederland worden nog steeds gelden voor het project bijeengebracht, onder meer op jaarlijkse benefietavond die de familie Post in Op Hodenpijl organiseert. Dit jaar heeft dat een prachtig bedrag van € 61.500 opgeleverd, waarmee we het project weer enkele maanden vooruit kunnen helpen. Kuychi beschikt nog steeds over een reserve die ons in staat stelt het project nog een tijd te laten draaien, ook als alle overige inkomsten onverhoopt weg zouden vallen. Dat risico wordt steeds kleiner, omdat het Peruaanse bestuur er steeds beter in slaagt fondsen te werven. Dat is alleen maar mooi; uiteindelijk moet het project organisatorisch en financieel op eigen benen kunnen staan. Daar wordt hard aan gewerkt.”

Gulle gaven

De voorzitter besluit: “Mede namens Helena ven Engelen, de rest van het Peruaanse bestuur en vooral: alle kinderen aan wie in Peru weer een toekomst wordt gegeven dank ik alle donateurs voor de gulle gaven in 2023. Dankzij uw steun kan het project blijven draaien, en kunnen we de allerarmste kinderen in Peru weer hoop op een betere toekomst geven!”

Lees meer

Hiep hiep hoera!

29/11/2023

Zoals elke jaar op 25 november viert Niños del Arco Iris haar verjaardag. Dit jaar is het alweer 22 jaar geleden dat Mamita Helena een centrum in de Heilige Vallei opende om de allerarmste kinderen uit de afgelegen woongemeenschappen onderwijs en zorg te geven. De verjaardag wordt elk jaar uitbundig gevierd. Kijk eens wat een kleur! Wat een feest! Alle klassen doen mee aan het verjaardagsfeestje. Met traditionele dansen, gymoefeningen, en veel muziek en zang. Een mooie gelegenheid voor de kinderen om hun talenten te laten zien.

Lees meer

Solidariteitsconcert

29/11/2023

Afgelopen weekend was Helena van Engelen in München voor een benefietconcert voor onze Peruaanse kinderen. De Peruaanse pianist en componist Juan José Chuquisengo, die in Duitsland woont, organiseerde er een Solidaritätskonzerte. Dat deed hij niet alleen, maar met de Latijns-Amerikaanse gemeenschap ter plaatse. En ons centrum Niños del Arco Iris stond daarbij centraal. “Het was geweldig!”, vertelt Helena. “Onder leiding van Juan José gaven de vele vrijwilligers met liefde en temperatuur het concert."

Lees meer

Verkleed als tomaatje

20/11/2023

Gelegen in de prachtige natuur van de Heilige Vallei, is het centrum van Niños del Arco Iris een geweldige plek voor de kinderen om te leren over de flora en fauna om hun heen. Al vanaf de eerste klas is school daar spelenderwijs mee bezig. En kijk eens wat een plezier!

Lees meer

Geweldige benefietavond in Schipluiden

20/11/2023

We zijn ontzettend dankbaar, dat Kuychi zo'n geweldig geldbedrag mocht ontvangen van de Schipluidense familie Post en DLG. De benefietavond op zondag 19 november in het schilderachtige kerkje van Op Hodenpijl leverde maar liefst € 61.500 op en elke euro komt ten goede van onze regenboogkinderen in de Heilige Vallei in Peru. Founding mother Helena vanEngelen onderstreepte het belang dat we vanuit Nederland blijven helpen om kwalitatief goed onderwijs en medische zorg te geven aan de allerarmsten in de Andes. “Ons aller hulp is en blijft broodnodig.”

Lees meer

Kinderadviesraad

19/11/2023

Onze Abelardo Auccayli Mamani, uit de 5e klas van de basisschool, is gekozen in de kinderadviesraad van de regio Cusco (CCONNA). De bedoeling van een kinderadviesraad is dat de lokale overheid luistert naar wat kinderen belangrijk vinden en waar zij behoefte aan hebben. Voor Abelardo is het ook een mooie manier om scholieren van andere scholen uit de regio te ontmoeten en te spreken.

Lees meer