Nieuws over Kuychi

Gezondheidszorg voor Incagezinnen

18/4/2020

In deze onzekere tijd houden onze verpleegkundigen nauw contact met de gezinnen van onze kinderen in de hoge Andes, zodat ze weten wat er speelt en voorzorgsmaatregelen kunnen uitleggen. Ook willen de verpleegkundigen goed de vinger aan de pols houden of iemand in het gezin symptomen van het virus heeft en wat dan gedaan moet worden. Gelukkig heeft totnogtoe geen van de kinderen of gezinsleden verschijnselen die duiden op het coronavirus. Het gezondheidsteam belt regelmatig met de ouders en voorziet ze van praktische informatie. Tegelijkertijd met de voedselmanden is een begrijpelijke informatiefolder uitgedeeld, waarin uitgelegd wordt wat het covid-19-virus is en welke voorzorgsmaatregelen getroffen kunnen worden, zoals handen wassen.

Uiteraard hebben de verpleegkundigen ook aandacht voor andere gezondheidsproblemen die niet corona-gerelateerd zijn. Zo nodig wordt specialistische hulp ingeroepen.

Bovendien, heeft onze medische praktijk op 2 april medicamenten gedoneerd aan het gezondheidscentrum in Urubamba, om de lokale gezondheidszorg te ondersteunen zodat die blijvend zorg kan verlenen.

Lees meer

Onderwijs in coronatijd gaat thuis door

18/4/2020

Het was nog geen maand na de Peruaanse zomervakantie dat de school op 12 maart alweer dicht ging, vanwege de covid-19-crisis. Echter, de schoolleiding van Niños del Arco Iris is ervan overtuigd, dat het onderwijs aan onze kinderen niet mag stoppen. Dus is er met man en macht is gewerkt om de klassikale lessen om te zetten naar lessen op afstand.

Op 6 april is gestart met het nieuwe onderwijsprogramma, dat uit drie fasen bestaat. Gestart is met telefonische vraaggesprekken met de kinderen en hun begeleiders, om een beeld te krijgen van de sociaal-emotionele situatie. Vervolgens gaan de kinderen aan de slag met het onderwijsmateriaal dat speciaal voor thuis is ontwikkeld, zoals video’s, verhaaltjes, boeken en ander begeleidend materiaal. Ook wordt gewerkt met de lessen van het ministerie van onderwijs op radio en televisie. Het is belangrijk dat de kinderen thuis hun leerproces voort kunnen zetten.
De derde fase gaat in zodra de overheid aangeeft dat klassikale lessen weer kunnen met de voorzorgsmaatregelen die daarbij horen.

Lees meer

Een voedselmand voor Boris

15/4/2020

Maak kennis met Boris. Hij zit in de 5e klas. Samen met zijn broertje woont hij bij zijn vader, zonder een moederfiguur. Vader werkt op een kippenfarm en 's-avonds werkt hij als taxichauffeur. Boris woont ver van school, in Tarapata. Om op school te komen vaart vader elke dag zijn zonen in een bootje over de rivier Vilcanota. Na school gaan de jongens naar het werk van vader waar zij tot ’s-avonds 8 uur blijven om dan pas naar huis te kunnen gaan.
Boris is een vrolijke knaap met een groot gevoel voor verantwoordelijkheid, in de klas maakt hij zijn taken zorgvuldig en is hij altijd bereid om een ander te helpen. Boris is dol op voetballen en zijn grote droom is om spits te worden en veel goals te maken.

In deze moeilijke corona-tijd brengen we wekelijks een mand met voedingsmiddelen naar gezinnen als dat van Boris. Help ons helpen en doneer vandaag nog. Onze niños zijn dankbaar voor uw bijdrage, hoe klein ook. Ga naar www.kuychi.nl/voedselmand. Dank u!

Lees meer

Eerste voedselmanden rondgebracht

3/4/2020

Gisteren, donderdag 2 april 2020, zijn medewerkers van de stichting Niños del Arco Iris de Peruaanse hooglanden ingetrokken om de eerste voedselmanden (of beter gezegd tassen) uit te reiken aan de allerarmsten. De tassen met levensmiddelen zijn bestemd voor gezinnen waarvan vader of moeder enige kostwinner zijn en door de coronacrisis zonder werk zijn komen te zitten. Er is geen geld om eten te kopen.

Het is de bedoeling om de komende maand wekelijks een voedseltas te brengen bij de 100 allerarmste gezinnen. Een voedselmand (tas) kost 30 euro. Helpt u ook mee? Ja toch. Op de speciale actiepagina kunt u een (halve) mand doneren.

Lees meer

Medewerkers werken vanuit huis

2/4/2020

Het is stil in het centrum Niños del Arco Iris. De scholen zijn dicht, het hotel en het restaurant zijn gesloten. Het is er stil en leeg. Een beeld dat wij ook van hier gewend zijn. De medewerkers zijn naar huis, in verplichte quarantaine. Voor zover mogelijk wordt er vanuit huis gewerkt. Dat geldt niet voor iedereen in Peru…. Meer dan de helft van de bevolking heeft geen werk meer.

 

Lees meer

Coronacrisis: telefonische hulplijn

2/4/2020

Net als in Nederland zijn de scholen gesloten. Het is een van de maatregelen die de Peruaanse regering in de bestrijding van het coronavirus heeft genomen. Ook onze basisschool Niños del Arco Iris is dicht. De kinderen zijn thuis, waar ze vaak te maken hebben met huiselijk geweld. Via een telefonische hulplijn probeert de psychologe van ons project te helpen waar mogelijk.

Lees meer

Edwin weet dat hij thuis moet blijven

2/4/2020

Sinds de 5-jarige Edwin bij ons op school zit, is hij vrolijk en nieuwsgierig. Dat was niet altijd zo. Toen de kleuter voor het eerst naar school kwam was hij een beetje stug en wist niet hoe hij moest knuffelen, als gevolg van het huiselijk geweld waarvan hij getuige was geweest. Met hulp van school en thuis is Edwin veranderd.

Edwin, die school erg mist, zit voorlopig thuis. Net als alle andere niños. Help ons helpen, zodat wij bij Edwin en zijn familie een voedselmand kunnen brengen. Doneert u ook een voedselmand? Ja toch!

 

Lees meer

Hoera! We mogen weer naar school

2/3/2020

Na een lange, lange zomervakantie begint vandaag school weer. ‘Eindelijk’, hoor je onze niños denken; de meesten zijn blij dat de vakantie afgelopen is en ze – hoera – weer naar school mogen. De ouders komen mee, want de eerste schooldag wordt feestelijk gevierd.

Omdat in Peru de seizoenen omgekeerd zijn aan de onze, is het nu hoogzomer aldaar. De week voor de kerst is de laatste schoolweek voor de zomervakantie. De meeste kinderen moeten in de zomer hun familie helpen op het land; het is dan oogsttijd. Maar dan mogen ze weer naar school. En daar hebben ze over het algemeen heel veel zin in.

Lees meer

Feliz Navidad!

18/12/2019

Wat wensen onze Peruaanse kinderen met kerst? Nayeli (zit in groep 1) zou willen dat we beter voor de dieren zorgen en Fredy (zit in groep 3) wenst dat we beter voor de bloemen en de lucht zijn en dat we meer gaan recyclen. En allemaal wensen ze: Feliz Navidad! Dank voor alle steun dit jaar. Mogen we volgend jaar weer op je rekenen? Fijne kerstdagen!

Lees meer

Helena's kerstgroet: ‘Een prachtig jaar’

11/12/2019

"Het jaar 2019 loopt ten einde, zo ook het schooljaar voor onze Andeskinderen. In de klaslokalen en op ons schoolplein heerst een opgewonden drukte. Kerstmuziek klinkt en ons kinderkoor oefent met overgave het kerstrepertoire. Een mini Jozef en Maria steken lachend en blij het plein over met pop Jezus onder hun arm. Het ezeltje en de os spelen samen met hun knikkers gedurende de pauze. Overal blije opgewonden bedrijvigheid bij klein, maar zeer zeker ook bij groot.

Het was een prachtig jaar 2019! Veel gelukkige ouders en kinderen, vele geboden levenskansen voor een goede toekomst. Een bevlogen team onder de bezielende leiding van onze nieuwe Peruaanse manager Susy Caballero. Een geweldig bestuur in Peru dat zijn schouders eendrachtig zet onder de nieuwe uitdaging van verantwoordelijkheid en zorg dragen voor het eigen Peruaanse kind. Natuurlijk hebben ze hierbij onze Nederlandse financiële steun hard nodig, maar hoe belangrijk is het om de duurzaamheid en continuïteit van het project in Peru zelf steeds meer te gaan dragen. Het is zoals het leven van een kind naar volwassenheid; kleine kinderen worden groot, maken zich zelfstandig en dragen zelf de verantwoordelijkheid. Maar hoe belangrijk is het dat de ouder dit proces begeleidt en de helpende hand blijft bieden.

Ook in 2020 hebben we uw steun heel hard nodig, zodat stichting Kuychi en stichting Niños del Arco Iris eendrachtig samen kunnen werken aan een betere toekomst voor al onze kinderen en hun families.

Ik wens u, mede namens het Peruaanse bestuur, onze medewerkers en al onze Andes kinderen, een gelukkig kerstfeest en een voorspoedig en gezond 2020.

Mil gracias!"

Helena

In augustus 2019 bezoekt founding mother Helena van Engelen haar niños in Peru.
Lees meer