Nieuws over Kuychi

Superhelden thuis aan het werk

23/10/2020

Superhelden zijn het! Onze niños uit groep 3 rondden een schoolproject over energie, kracht en goede voeding af met prachtige en kleurige presentaties. Hun papa's legden het schoolwerk en de als-superheld-verklede kleuters vast op de gevoelige plaat voor de juf/meester

Kanjers zijn deze superhelden, die enthousiast en met plezier, in deze moeilijke coronatijd, thuis aan hun schooltaken werken.

Lees meer

Vaccinaties tegen baarmoederhalskanker

22/10/2020

Medio september kregen 13 leerlingen uit de 5e en 6e klashun 1e vaccinatie tegen baarmoederhalskanker. Dit gebeurde in samenwerking met het gezondheidscentrum van Urubamba. De 2e inenting krijgen zij over 6 maanden en de 3ewanneer zij 15 jaar zijn. De vaccinatie is veilig en efficiënt.

Baarmoederhalskanker is het 3e meest voorkomende type kankerbij vrouwen in Latijns-Amerika. Elk jaar worden 72.000 vrouwen gediagnosticeerden bijna 50% overlijdt aan deze ziekte. Een van de manieren om deze ziekte te voorkomen is meisjes op jonge leeftijd te vaccineren.

Lees meer

Scholieren maken schoolradio

21/10/2020

Omdat veel families het zwaar hebben, bedachten de kinderen van de 5e en 6e klas een radioprogramma, om samen met andere kinderen die ook thuis zitten deze crisis door te komen. De kinderen kregen daarbij hulp van radiomaakster Karen Atausinche Huamán. In het radioprogramma vertellen kinderen verhaaltjes, interviewen ze een specialist over bepaald thema, zijn er leuke raadseltjes en gedichten, leren de kinderen Quechua-woordjes en kunnen ze de groeten doen. Radio maken is leuk en al doende ontwikkelen de kinderen communicatieve vaardigheden, ze verbeteren hun sociale interactie, en communiceren in hun moedertaal. Het radioprogramma is elke zaterdag van 10 tot 11 uur te beluisteren via Radio Stereo Urubamba.

Lees meer

Beleidsplan 2020

21/6/2020

Meer op eigen benen staan. Verschuiving van management en financiën naar Peru is in een notendop de kern van het beleidsplan 2020. In het beleidsplan legt het bestuur verantwoording af over het te voeren beleid. En geeft het zijn visie tot 2024 weer, welke uitdagingen het voor de komende jaren ziet, de risico’s en de oplossingsrichtingen.

Management

Steeds meer worden management en leiding uitgevoerd door lokale mensen, die al enige jaren bij het project zijn betrokken. Inmiddels is de ‘hoofdrol’ van Helena, als dagelijks operationeel manager en trekker van het project, verschoven naar een rol op afstand. Het dagelijks operationeel management in Peru wordt gevoerd door Suzy Caballero, bijgestaan door professionele medewerkers op gebied van onderwijs en medische kennis. Suzy is aangesteld en in dienst van Niños del Arco Iris en geniet volledige steun van het bestuur van Kuychi.

Financiën

Het bestuur van de stichting Niños del Arco Iris is voortvarend bezig ook vanuit Peru gelden te werven via fundraising. De resultaten zijn bevredigend.Verwachting is dat tegen 2024 een substantieel deel van de fundraising via Peru plaatsvindt. Kortom, een verschuiving van financiële middelen vanuit Nederland naar meer op eigen benen staan in Peru is duidelijk speerpunt voor de komende jaren. Het bestuur beseft terdege dat financiële ondersteuning vanuit Nederland gewenst en mogelijk nodig zal blijven.

Lees meer

Programma voor gezonde families

21/6/2020

Gezonde tanden en geen gaatjes, gezonde voeding, hygiënische en persoonlijke verzorging en veiligheid. Allerlei programma’s maken deel uit van het gezondheidsplan van Niños del Arco Iris. Alle kinderen en hun families nemen deel aan deze programma’s.

Nul gaatjes, zo heet het programma voor kinderen om tandbederf tegen te gaan, met tandartsbezoek en een persoonlijke verzorgingskit en lessen hoe je tanden te poetsen. In deze gecompliceerde coronatijd hebben we ervoor gekozen om via de radio tips en aanbevelingen te geven over goede gebitsverzorging. Maar ook over de andere gezondheidsprogramma’s, over het belang van hygiëne en goede voeding. Een van onze trouwe partners is het Nederlandse bedrijf Nature’s Pride die de gezondheidsprogramma’s financiert. Zo werken we samen aan een betere toekomst!

 

Lees meer

Online naar school in de Andes

17/6/2020

Kinderen thuis lesgeven. Het is een hele opgave, weten we uit verhalen en ervaringen hier, maar online lesgeven in de hooglanden van Peru is nog een tandje erger: slechte verbindingen, moeilijk om aan computers te komen, gemis aan opvoedkundige kwaliteiten van ouders én voortdurende veranderingen in het onderwijs (ook daar!). Het vraagt van iedereen een flexibele houding, voortdurend aanpassen en zorgen voor nieuwe verbindingen en mogelijkheden. Het team van Niños del Arco Iris wordt daarbij goed geholpen door ouders (opvoeders), familie en bondgenoten.

 

Samen in de schoolbanken

Onze kinderen beginnen hun schooldag met een hartelijke ontmoeting met hun juf of meester via Whatsapp. Gezamenlijk nemen ze de dag door: tanden poetsen, samen ontbijten en daarna de schoollessen. Ouders doen ook mee met de online schoollessen. Bekijk bijgaand filmpje om een idee te krijgen hoe een online les voor kinderen van de 2e klas eruit ziet.

 

Spelenderwijs

Na de ochtendlessen nemen de ouders de dagelijkse taken over en samen met de kinderen maken ze het schoolwerk, dat met foto’s en video’s ingeleverd wordt bij juf of meester. Met de lesprogramma’s van het instituut Apoyo, een ondersteunende organisatie die leerprogramma’s implementeert, kunnen de kinderen spelenderwijs oefenen.

Lees meer

We gaan door met de voedselmanden. Doe mee!

15/6/2020

Terwijl andere landen al opengingen, handhaaft Peru al sinds eind maart strenge blijf-thuis-maatregelen en het einde is nog niet in zicht, want sinds half mei is Latijns-Amerika het nieuwe epicentrum van de coronapandemie. De erbarmelijke woonomstandigheden maken de situatie bijzonder schrijnend. Geen stromend water om handen te wassen, geen sanitaire voorzieningen, geen geld om boodschappen te doen. Vooral in de hooglanden is de armoede (en honger) groot. Veel indianen werken als dagloners; ze zitten nu al maanden zonder werk, er is geen geld en ze kunnen niet voor hun gezinnen zorgen.  

Voedselmanden

Het medewerkersteam van Niños del Arco Iris kwam meteen in actie en zorgde voor voedselpakketten voor de allerarmste gezinnen. In Nederland is een campagne gestart om geld in te zamelen, en ook onze bondgenoten zoals Nature’s Pride en het Duitse Aurubis deden mee. En met succes. Sinds het begin van de actie zijn wekelijks manden en tassen geleverd aan die gezinnen die dat broodnodig hebben. Inmiddels zijn 655 voedselmanden aan 130 families (met in totaal 660 gezinsleden) uitgereikt. Zonder de toegewijde hulp van 200 vrijwilligers in Peru was dit niet mogelijk geweest. En! We gaan door! Ook in juli en augustus zullen onze medewerkers in Peru manden en tassen met voedingsmiddelen, schoonmaak- en verzorgingsartikelen blijven verzorgen. Uw financiële hulp is daarbij van groot belang. Blijf ons helpen. Zo werken we samen aan een betere toekomst!

Lees meer

Onderwijs in coronatijd gaat thuis door

18/4/2020

Het was nog geen maand na de Peruaanse zomervakantie dat de school op 12 maart alweer dicht ging, vanwege de covid-19-crisis. Echter, de schoolleiding van Niños del Arco Iris is ervan overtuigd, dat het onderwijs aan onze kinderen niet mag stoppen. Dus is er met man en macht is gewerkt om de klassikale lessen om te zetten naar lessen op afstand.

Op 6 april is gestart met het nieuwe onderwijsprogramma, dat uit drie fasen bestaat. Gestart is met telefonische vraaggesprekken met de kinderen en hun begeleiders, om een beeld te krijgen van de sociaal-emotionele situatie. Vervolgens gaan de kinderen aan de slag met het onderwijsmateriaal dat speciaal voor thuis is ontwikkeld, zoals video’s, verhaaltjes, boeken en ander begeleidend materiaal. Ook wordt gewerkt met de lessen van het ministerie van onderwijs op radio en televisie. Het is belangrijk dat de kinderen thuis hun leerproces voort kunnen zetten.
De derde fase gaat in zodra de overheid aangeeft dat klassikale lessen weer kunnen met de voorzorgsmaatregelen die daarbij horen.

Lees meer

Fundación viert verjaardag

6/12/2019

Elk jaar vieren we de verjaardag van onze fundación feestelijk en natuurlijk ook dit jaar. Met leuke en leerzame activiteiten, zoals tekenen, schilderen, schaken en andere spelletjes. Onze niños deden ook mee aan de folkloristische danswedstrijd en de ouders lieten hun kookkunsten zien in een gezonde-gerechtenwedstrijd. Met lekkere hapjes die ook nog goed zijn voor onze kinderen. En tot slot, zorgden de juffen, meesters en medewerkers met hun verrassingsdans voor een grootse afsluiting van het verjaardagsfeestje.


Lees meer

Hoteliers.com helpt Las Casitas

25/9/2019

Op het project staat ook het hotel Las Casitas del Arco Iris. De opbrengst van het hotel komt volledig ten goede aan het goede doel. Het Nederlandse Hoteliers.com helpt Las Casitas om meer commissievrije boekingen te ontvangen door een website te bouwen en boekingssoftware gratis beschikbaar te stellen. “Ik ben Hoteliers.com dankbaar voor hun zeer gulle gift”, aldus founding mother Helena van Engelen van Niños del Arco Iris. “En met mij al onze Peruaanse kinderen. Mil Gracias!”

Nieuwe website

Hoteliers.com biedt kosteloos haar dienstverlening aan, bouwde de website www.lascasitasdelarcoiris.com en stelde haar boekingssoftware beschikbaar. De dienstverlening van Hoteliers.com varieert van het bouwen van websites voor hotels, tot het leveren van boekingssoftware en het aanbieden van onlinemarketingdiensten. Het doel hiervan is om hotels te helpen meer commissievrije boekingen te ontvangen en zodoende het resultaat te verbeteren.

Lees meer